neděle 26. března 2023

živopis

krátký text zanechaný na památku na různých místech

Obsáhlejší popis: 

Poměrně krátký druh textu (obvykle fyzického), který lidé píšou (obvykle tajně a mimo papír) jako památku na životní událost své návštěvy nějakého relativně významného místa. 

Jednou z výchozích inspirací pro tento neologismus byla jména turistů s daty návštěv vyrytými v dřevěných trámech rozhledny Velký Blaník. 

Živopis může být zapsán rozmanitými metodami na rozmanité povrchy. Může být napsán lihovkou, nožem... a zapsán třeba na plechový kryt, do dřeva, kůry, kamene (např. pískovec)...

Za živopisy je však možné považovat i zápisy v návštěvních knihách, případně v papírových logbookách kešek v rámci geocachingu. 

Někteří lidé živopisy zanechávají i na místech, která jsou významná jen subjektivně, jen pro ně nebo poměrně úzkou skupinu lidí. Z tohoto pohledu mohou mezi živopisy patřit i různé čmáranice na zastávkách dopravních spojů nebo na veřejných toaletách. 

Příklad užití: 

„Na vrcholu rozhledny Velký Blaník není snad trám, na kterém by chyběl živopis, takže každý kus dřeva vypráví jiné příběhy.“

Slovo živopis na Češtině 2.0. Definice živopisu nachází rovněž v knize Hacknutá čeština - neortodoxní slovník dnešní mateřštiny (2018, 1. vydání, str. 266).


Žádné komentáře:

Okomentovat